2013. november 10., vasárnap

A hatásos bemutatkozás 20 pontja!


1. Bemutatkozásod legyen természetes és informatív, szavaid hangozzanak őszintén és emlékezetesen.
2. Előzőleg többször írd le és fogalmazd át az elmondani kívánt szöveget, hangsúlyozva a lényeges dolgokat és kitörölve a szükségtelen vagy ügyetlenül hangzó szavakat.
3. A mondandódba építs bele néhány érdekes momentumot, melyre a hallgatóság felfigyel és emlékezetessé teszi a beszélgetést! Továbbá lehetőséget ad arra is, hogy úgy tudjanak visszakérdezni, hogy közben te irányítod a beszélgetést, így nem érhetnek meglepetések.
4. Gyakorold el többször azt, amit mondani akarsz. Ezzel nem azt mondom, hogy magold be, mint egy verset, de nem árt, ha a fejedben egy kész kép van arról, amit mondani akarsz. 
5. Figyelmed ne kalandozzon el, koncentrálj arra, amit mondani akarsz. Ha „ingoványos” talajra érkezel, sebezhető leszel.
6. Légy barátságos és lelkes. Ezt a legjobban úgy tudod kifejezni, ha derűs és mosolygós vagy.
7. Fontos a magabiztos fellépés is, amelynek egyik legfontosabb összetevője a határozott hang és hangnem.
8. Lassan és érthetően beszélj, figyelj arra, hogy mindenki megértse azt, amit mondani akarsz. Néha hagyj egy lélegzetvételnyi szünetet.
9. Ügyelj arra, hogy mindvégig megmaradjon a szemkontaktus a beszélgetőpartnereddel.
10. Figyelj arra, hogy csak olyan szavakat használj, amit a hallgatóság megért, kerülendő a nehezen érthető és csak bizonyos kör számára világos szakszavak, továbbá a primitív és hétköznapi szleng kifejezések. A szleng és a divatos szavak, minősíthetik önmagunkat.
11. Bátran alkalmazhatsz ugyanakkor színes, érdekes szóképeket.
12. Fel kell arra az esetre is készülni, ha hamarabb kell befejezned a mondandódat, akkor legyen egy rövidített verziója is annak, amit közölni akarsz. Úgy kell összeállítani ezt a rövidített verziót, hogy minden lényeges elemet tartalmazzon.
13. Dolgozd ki a bemutatkozás több verzióját is különböző típusú szituációkra és hallgatóságokra.
14. Mindig készülj fel abból a cégből, vállalatból, ahová mész, és építs be olyan fordulatokat a bemutatkozásba, amellyel nyilvánvalóvá teszed beszélgetőpartnered előtt, hogy pontosan tudod, hová jöttél.
15. A mondandódba építs be, olyan példákat a múltbeli sikereidből, mely alátámasztja rátermettségedet. Vigyázz arra, hogy önmagad ne fényezd túl!
16. Erősítsd a hallgatóságban, hogy miért téged válasszanak. Mi az, amivel előrébb viheted a céget.
17. Emeld ki előnyös tulajdonságaidat, összpontosíts azokra a tulajdonságaidra, amelyek nem hétköznapiak. 
18. Légy kreatív, tűnj ki a tömegből, persze nem szabad túlzásokba esni!
19. A külsőd és a megjelenésed, meghatározza a személyiséged, ezért légy elegáns és szolid.
20. És végezetül, a bemutatkozás végén egyértelműen fejezd ki, hogy szívesen dolgoznál az adott helyen.

Ezen pontokat betartva, garantált a siker. Persze nem győzzük hangsúlyozni, hogy a gyakorlás a felkészülés és a rutin elengedhetetlen. Ha mindezek mennek, akkor már csak egy jó állást kell keresni, amit itt meg is talál: http://kulfoldi-allas.blogspot.hu