2013. november 22., péntek

Milyen papírokra, okiratokra van szükség, ha külföldön szeretnénk dolgozni? AUSZTRIA


A minap olvastam egy nagyon hasznos cikket, melyben tételesen össze van állítva, hogy milyen papírokkal, okiratokkal és egyéb dolgokkal kell rendelkeznünk, ha külföldön (ezen belül Ausztriában) szeretnénk dolgozni. Milyen, állások népszerűek ma Ausztria területén és milyen lehetséges bérre számíthatunk. Ha itt: http://kulfoldi-allas.blogspot.hu  már megtaláltuk a megfelelő állást, akkor nézzük mi a további teendő! 

Ausztriában szeretnél dolgozni? A sikeres ausztriai munkakereséshez elengedhetetlenül szükséges egy megfelelő módon összeállított önéletrajz, motivációs levél és a megfelelő felkészülés az állásinterjúra. Cikkünkben a gyakran felmerülő kérdésekre adunk választ, segítve a sikeres pályázást.

Szükség van-e munkavállalási engedélyre az ausztriai munkavállaláshoz?
Nincs. 2011. május 1-jétől más uniós tagállamokhoz hasonlóan, Ausztriában és Németországban is szabadon, munkavállalási engedély nélkül vállalhatnak munkát magyar állampolgárok. 

Milyen papírok, okiratok kellenek a munkavállaláshoz?
Ami elengedhetetlen a külföldi munkavállaláshoz:
személyigazolvány és/vagy útlevél
német nyelvű önéletrajz
bizonyítványok, képzettségedet igazoló dokumentumok
ajánlólevelek, referenciák korábbi munkahelyeikről
1-2 igazolványkép

Szükség van-e német nyelvtudásra a munkavállaláshoz?
Német nyelvtudásra mindenképpen szükség van. Az adott munkakörtől és munkahelytől függ, hogy milyen szintű nyelvtudásra van szükség: alap, közép, vagy felsőfok.
Nagyon fontos azonban, hogy egy sikeres állásinterjúhoz elengedhetetlen egy erős alapfokú német nyelvtudás. 

Melyek a legnépszerűbb munkakörök szezonális munkavállalóknál?
Ausztriában elsősorban a vendéglátás területén várnak szezonális munkavállalókat, ezen belül a leggyakoribb állások:
Mosogató, konyhai kisegítő
Szállodai szobalány
Babysitter
Gondnok, házmester
Felszolgáló, pincér, pultos, bármixer
Szakács, cukrász
Recepciós
Betöltetlen ausztriai állásokra lehet jelentkezni egyéb területeken is, jellemzően sok állást kínál az építőipar, egészségügy és a mezőgazdaság. 

Ausztria mely tartományaiban érdemes munkát keresni?
Mindannyiunk számára jelentős szempont a munkánkért kapott fizetés és adott munkahelyi körülmények. Az ausztriai szezonális munkavállalás során a magyar határhoz közelebb található tartományokban általában alacsonyabb bért kapunk ugyanazért az elvégzett munkáért, mint például Tirolban. Tirol és Vorarlberg tartományokban jellemzően magasabbak a bérek, és általában itt keresik a legtöbb vendégmunkást a betöltetlen álláshelyekre. Ezeken a területeken, az átlagfizetés 900-2000 euró plusz az esetleges borravaló, munkakörtől függően. Ezen túl sokat lehet spórolni azzal, hogy többnyire a szállásért és az étkezésért már nem vonnak le plusz költséget. 
Tirolban a téli szezon is előbb kezdődhet, és hosszabb ideig tarthat. Az ausztriai álláskeresés során a béreken kívül más szempontokat is mérlegelnünk kell, saját személyes körülményeinket figyelembe véve. 
A körülmények tehát egészen eltérőek lehetnek, de általánosságban elmondható, hogy valamennyi tartományban érdemes munkát keresni és próbálkozni, szinte mindenhol van kereslet a szezonmunkásokra. 

Szezonális vagy éves állást pályázzak meg?
Az álláskeresők többsége először szezonális munkahelyet talál Ausztriában. Ausztriában a vendéglátásban tipikusan két szezon van: a téli síszezon, illetve a valamivel rövidebb nyári szezon. A köztes hónapok, hetek az úgynevezett holtszezonok, amikor is a legtöbb munkaadó bezárja a hotelt, szállodát, panziót, stb., és megkezdődnek a felújítások, szabadságok. Ha eleinte szezonális munkát vállalsz, és jól teljesítesz, nagyobb az esély, hogy visszahívnak a következő szezonra és könnyen lehet belőle akár éves állás is. 

Mikor kell elkezdenem szezonális munkát keresni?
Ausztriában két szezon van: a téli és a nyári szezon. A hosszabb téli szezonra már augusztus közepétől érdemes pályázni. Akár már októbertől várják munkára a jelentkezőket, a legtöbb helyen azonban november végén, december elején indul a szezon. 
A nyári szezonra pedig két féle módon jelentkezhetsz.
Ha már sikeresen kint töltöttél egy téli szezont jó esély van rá, hogy visszahívnak nyárra is.
Ha még nem dolgoztál kint, akkor érdemes az álláskeresést időben elkezdeni, március, április körül.
Fontos azonban még kiemelni, hogy ha ennél korábban sem "hiba", ha elküldjük a jelentkezésünket. Amennyiben a munkáltató tisztában van vele, hogy munkaerőre lesz szüksége, kapóra jöhet számára egy korai jelentkezés, akkor is, ha esetleg még meg sem hirdette az üres pozíciót. Mi az "Arbeitszeugnis"?

"Arbeitszeugnis", azaz ajánlólevél. Gyakran nem elég önmagában egy jó önéletrajz, ahhoz, hogy jó munkahelyet találj, a munkaadók sok esetben "Arbeitszeugnis"-t kérnek, ezzel is megbizonyosodva előző munkahelyeden töltött munkád minőségéről. Magyarországon nem túl gyakori ajánló levelet kérni, de Ausztriában ez már egy jól bevált szokás. 

Mik az állásinterjún felmerülő leggyakoribb kérdések?
Ahhoz, hogy tökéletesen felkészült legyél egy állásinterjún, át kell gondolnod, hogy mik lehetnek a munkaadó szempontjából a legfontosabb kérdések. 

Például:
Dolgoztál már az adott munkakörben?
Mi volt ott a feladatod?
Van-e Arbeitszeugnis-od? (ajánlóleveled)
El tudsz-e jönni egy próbanapra?
Mikor tudnál kezdeni?
Melyek a legfontosabb kérdések a munkavállaló szempontjából?
Mennyi a fizetés?
A fizetésemből levonják a szállást és az étkezést, vagy az ingyenes?
Hány szabadnapom van egy héten?
Hány órát kell dolgoznom egy héten?
Mennem kell próbamunkára?
Mikor kezdődik a szezon és meddig tart?
Mik a te elvárásaid?

Mennyi pénz kell az elinduláshoz külföldi munka esetén?
A minimális költségek, amire minden esetben számítani kell a kiutazás költsége, illetve legalább 1 hónapra elegendő költőpénz, ami körülbelül 100.000 Ft, hiszen gondolj bele, hogy az első fizetésig is élned kell valamiből. 

Milyen papírokat kell elintéznem külföldi munkára indulás előtt?
Az egyik legfontosabb indulás előtti teendő, hogy a helyi munkaügyi központban jelentsd be a külföldi jogviszonyod. Készíttess pár igazolványképet magadról, szükség lehet rá, és itthon olcsóbb is. Váltsd ki az Európai Egészségbiztosítási Kártyát, az E-card-ot. 

Mi az E-card?
E-card = Európai Egészségbiztosítási Kártya.
Gyakorlatilag az itthoni TB kártyának a külföldi megfelelője. Ezzel a kártyával jogosult vagy az adott ország egészségügyi ellátására. Fontos, hogy csak olyan szervezetnél - orvos, kórház, rendelő - ingyenes az ellátás, amely az adott ország szerződő szolgáltatója. Magánszolgáltatónál fizetni kell, ugyanúgy, mint itthon, Magyarországon.
A kártya kiadása akár 30 napig is eltarthat, így érdemes időben elkezdeni az ügyintézést. 

Mi az a próbamunka?
A munkaadó gyakran szeretne személyesen meggyőződni arról, hogy pályázatod alapján valóban megfelelsz-e az adott állásra. Ebben az esetben a munkaadó felteszi nekünk a kérdést: Ki tudnál jönni egy próbamunkára?
A próbamunka nem csak a munkaadó számára előnyös, hiszen a próbamunka ideje alatt Te is megbizonyosodhatsz arról, hogy számodra is megfelelő a munkahely és a munkáltató által biztosított körülmények.
Igaz, hogy egy sikertelen próbamunka esetlegesen plusz költség a számodra, de ez valóban jó lehetőség arra, hogy megnézd hova is mész dolgozni, találkozhatsz leendő munkatársaiddal, közvetlen főnököddel, megnézheted milyen is lesz a szállásod, a környék, és nem utolsó sorban a munka. A próbanap után aztán eldöntheted, hogy ez számodra is működni fog, megfelelő, vagy inkább keresel mást. Tehát, érdemes kihasználnod ezt a lehetőséget, még ha plusz költségedbe is kerül.
A próbamunka általában 1, illetve 2 nap szokott lenni, de ez munkahelytől változhat. 

Mire figyeljünk leginkább a próbaidő alatt?
A legfontosabb, hogy lássák rajtad, valóban szeretnéd ezt a munkát. A munkaadó gyakran megkérdezi a többi alkalmazottját, azaz a munkatársakat, akikkel együtt dolgoztál, hogy mi a véleményük rólad, így igyekezz előttük is a lehető legjobb formádat nyújtani! Légy kedves, segítőkész, ne panaszkodj, és ne félj kérdezni! 

Munkavállalói szerződés
A szezonmunkák esetében a munkavállalói szerződés határozott időre szól, amiből könnyen éves, azaz határozatlan idejű szerződés is lehet. Gyakori a szezonmunka esetében, hogy a szezon kezdetekor csak egy előszerződést kapsz, ami szintén tartalmazza a munkabéredet, a munkaidő beosztásodat és a fontosabb dolgokat. Ilyen esetben a tényleges szerződést szezon végén kapod meg, ami szintén törvényes. 

Mi a bértárgyalás?
A konkrét összeget már a telefonos beszélgetés során érdemes tisztázni. Fontos kérdés lehet, hogy a túlórát kifizetik, vagy lecsúsztatják, illetve a szabadság kérdése.

Mennyit lehet Ausztriában keresni?
Munkakörtől és helytől függően havonta min. 1000 eurót, de ez a nyugati országrészben túlórákkal a 2000 eurót is elérheti a havi nettó kereset Ausztriában. 

Mik a következő lépések, ha felvettek?
Ha sikeresen pályázatot nyertél egy munkahelyre, akkor a következő fontosabb teendők várnak rád: bankszámlanyitás, az internet és a külföldi telefonszám elintézése, mivel, ha az itthoni internetet és telefonszámot használnád, jócskán megugrana a számlád, tehát érdemes ezeket a szolgáltatásokat minél előbb elintézni. Ha otthon nem volt időd elintézni az E-card-ot, azaz az Európai Egészségbiztosítási Kártyát, akkor szólnod kell a munkaadódnak, minél előbb, mivel ebben az esetben az ő kötelessége elintézni.        
Rengeteg fontos információ áll már birtokunkban, most már nem maradt más hátra, mint elvégezni a ránk bízott munkát! Ha esetleg még nem tudta eldönteni, hogy milyen munka lenne az Ön számára megfelelő, nézzen körül itt: http://kulfoldi-allas.blogspot.hu   vagy látogasson el facebook oldalunkra: https://www.facebook.com/pages/Külföldi-állások-gyűjteménye/508023395945339

Szép Napot Mindenkinek!