2013. november 26., kedd

Hogyan írjunk önéletrajzot?


Első lépés, hogy találjon egy jó álláshirdetést! Ezt itt megteheti: http://kulfoldi-allas.blogspot.hu
Amikor kiválasztottuk a számunkra ideális munkát, nézzük át a hirdetés kritériumait, feltételeit, majd mérlegeljük magunkban, hogy alkalmasak vagyunk –e a munka betöltésére. Ha úgy ítéljük meg, hogy ez a munka számunkra tetsző és szakmailag is megfelelünk neki, akkor kezdjük el az önéletrajzunkat a cég „szája ízére” megformálni.
Az önéletrajz az első, amit a potenciális munkaadók kézhez kapnak Önről. Tudja, hogyan kell olyan önéletrajzot írni, amely elősegíti az új pozíció megszerzését?
Ettől függhet, hogy elnyerjük –e azt az állást, amire már régóta pályázunk! 

Az önéletrajzírás alapvető szabálya:
Felkelti az érdeklődést egy önéletrajz? Az önéletrajzot a potenciális munkaadójának írja, nem saját magának. Az önéletrajzának releváns információt kell tartalmaznia, rövidnek és elsősorban jól strukturáltnak kell lennie. Ne feledje, hogy a munkáltató hozzávetőlegesen 10-15 másodperc alatt eldönti, hogy bezárja, vagy tovább olvassa-e a küldött dokumentumot! Önnek ennyi idő alatt kell meggyőzni a cég munkatársát, hogy érdemes Önnel tovább foglalkoznia! Ezért nem árt, ha az önéletrajzunk első pár bekezdésében a cég számára igazán fontos adatokat közlünk, hogy érdekelté tegyük a munkaadót, hogy továbbolvassa az önéletrajzunkat.

Mit kell tartalmaznia egy önéletrajznak?
Személyes adatok és elérhetőség
Karriercélok
Végzettség, kurzusok és külföldi tanulmányok
Szakmai tapasztalat (időben visszafelé haladva)
Nyelvtudás (fontosabb a tudás szintje, mint a vizsga megléte)
Számítógépes ismeretek
Egyéb készségek, tudás, bizonyítványok és engedélyek
Jogosítvány

Mit nem kötelező beleírni az önéletrajzba?
Személyes és kényes információkat nem kell beleírni az önéletrajzba: családi állapot, gyermekek száma, egészségi állapot és büntetett előélet.

Három további tipp az önéletrajzírással kapcsolatban:
Meg kell tudnia magyarázni az önéletrajzban szereplő adatok mindegyikét!
Előfordulhat, hogy az interjú során az önéletrajzban szereplő adatok részletesen megbeszélésre kerülnek. Tisztában kell lennie vele, hogy mi áll az önéletrajzában!

Írjon többféle önéletrajzot!
Minden vállalat eltérő és különböző, sajátos készségekkel rendelkező alkalmazottakat keres. Igazítsa az önéletrajzát a pozícióhoz, amire jelentkezik. Győződjön meg róla, hogy az önéletrajza megfelel az álláshirdetésben foglalt valamennyi részletnek.

Állandóan frissítse az önéletrajzát!
Soha nem lehet tudni, milyen munkalehetőségre bukkan. Álljon mindig készen és legyen frissített önéletrajza, hogy ne más kapja meg Ön helyett a munkát.

Végezetül, a jól megfogalmazott önéletrajz önmagában nem ér semmit, ha nem talál megfelelő álláshirdetést! Ezért iratkozzon fel álláshirdető portálokra:  http://kulfoldi-allas.blogspot.hu  illetve az egyre nagyobb népszerűségnek örvendő facebook adta lehetőségeket is aknázza ki: https://www.facebook.com/pages/Külföldi-állások-gyűjteménye/508023395945339   Ezek után már minden, csak Önön múlik!