2014. február 24., hétfő

Mi az oka, ha nem válaszolnak az önéletrajzomra?

A kép csak illusztráció!


Biztos már Önnel is előfordult, hogy állásra jelentkezett, elküldte az önéletrajzát és soha nem jött rá válasz! Ennek számos oka lehet. Most sorra vesszük azokat a lehetőségeket, melyek miatt a HR-esek nem válaszolnak az önéletrajzokra.

1. Talán ez az egyetlen olyan eset, ami a balszerencse számlájára írható, mikor az önéletrajzunk nem érkezik meg a megfelelő személyhez. Ennek oka lehet az, mikor elgépeljük az e-mail címet, vagy a megérkezett levél a munkáltató (vagy HR-es) spam-es (kéretlen levelek) mappájába kerül. Az ingyenes e-mailszolgáltatók levelezőrendszerei okozhatnak ilyen eseteket, hogy azonnal spam-be helyezi a küldött leveleket. 

2. Akkor sem válaszolnak az önéletrajzra, ha a munkáltató elvár egy nyelvi szintet és az önéletrajz nem üti meg ennek a mértékét! Az önéletrajz nyelvezete, választékos szóhasználata egy elsőfokú szűrő arra, hogy a munkáltató meggyőződjön a munkavállaló nyelvtudásáról is. Tehát ebben az esetben sem számíthatunk válaszra, az állásinterjúról már nem is beszélve. Természetesen ezzel ki is zárjuk magunkat a felvételizők sorából.

3. Megfelelő a nyelvi szint, de nem az állásra megfelelő módon alakítjuk ki az önéletrajzunkat. Például: egy gyári munkára pályázunk, de az önéletrajzunkban azt taglaljuk, hogy hány évig dolgoztunk konyhai kisegítőként és milyen tapasztalatunk van azon a munkaterületen. Tehát, megfelelő a nyelvi szint, vannak tapasztalatok is, csak nem azon a területen és nem a munkának megfelelően alakítottuk ki az önéletrajzunkat.

4. A következő probléma, mikor mások által szerkesztett sablon önéletrajzot használunk és csak általános dolgokat hagyunk benne. A HR-es ilyenből már látott „ezret” nincs benne az a plusz, ami a munkakör betöltésére szükséges. Szabjuk a saját személyünkre az ilyenfajta önéletrajzokat.

5. A munkáltató néha kérhet olyanokat, amire a sablon önéletrajzunk nincs felkészülve. Ilyenek például a referencia szám, saját önéletrajz minta (melyet a munkáltató biztosít, nekünk csak ki kell tölteni), fényképes vagy fénykép nélküli önéletrajz, bizonyos szabvány önéletrajzok, stb. Ha ezektől eltérő önéletrajzokat küldünk, nem fognak válaszolni, sőt, el sem olvassák az önéletrajzunkat!

6. Figyelni kell a helyesírásra! Bizonyos területeken minimum követelmény a megfelelő helyesírás. Külön nagy figyelemmel kell lenni az idegen nyelvű önéletrajzok írásánál (megfelelő szóhasználat, megfelelő mondat szerkezet, szleng szavak mellőzése, stb.)

7. És végül, de nem utolsó sorban, legyünk igényesek, mind az önéletrajzunkkal, mind pedig az e-mail címünkkel! Például egy munkáltató szemében egy barbikababakicsilany@ és hasonló kezdetű e-mail címek nem biztos, hogy jó fényt vetnek ránk. Az e-mail címünk legyen letisztult, konkrét és szolid!

Ezen alapszabályok tudatában állítsuk össze önéletrajzunkat, és ha nem követjük ezeket az alapdolgokat, akkor ne csodálkozzunk, ha nem kapunk választ a számunkra szupernek tűnő önéletrajzunkra! De ha még nem talált, olyan álláshirdetést, melyre szabhatná az önéletrajzát, nézzen be ide: http://kulfoldi-allas.blogspot.com