2013. november 2., szombat

Munkavállalási tippek külföldön!


Amikor már túl vagyunk azon, hogy eldöntöttük, hogy külföldön akarunk munkát vállalni, akkor jön a felismerés, hogy hová is menjünk?! Melyik az a célország, ahová érdemes menni, ahol jól fizetnek a munkánkért, ahol biztonságban érezhetjük magunkat? Többnyire a mérleg nyelve abba az irányba billen el, hogy viszonylag közel legyen, és valamelyest ismerjük az ország szokásait. Természetesen vannak olyanok is, akik nagyot álmodnak és jó messzire utaznak azért, hogy boldogulást találjanak! 
Elkezdünk keresgélni a lehetőségek között, böngésszük az álláshirdetéseket. (Aki nem tud ilyen oldalt nekik egy kis segítség: http://kulfoldi-allas.blogspot.hu ) Majd ha megvan a kiszemelt álláshirdetés, nem marad más, mint az önéletrajzok elküldése, majd az állásinterjú. A www.hvg.hu egy cikkében nagyon jól összefoglalta, hogy bizonyos országoknak, milyen elvárásaik vannak. Idézem: (Forrás: http://hvg.hu/vilag/20050223munkavallalas)

Ausztria
Az osztrákoknak nagyon fontos a pontosság, tehát ne késs az interjúról. Mind a nőknél, mind a férfiaknál fontos a megfelelő öltözék.

Belgium
Ebben az országban nagyon fontos a nyelvtudás, mivel a francia és a flamand is használatos. Egy francia nyelvű önéletrajz nem biztos, hogy nyerő lehet egy flamand cégnél.

Csehország
Az önéletrajzban az időrendiség nagyon fontos, beleértve a tanulmányokat és a munkatapasztalatok felsorolását is. A funkcionális – azaz az egyes elemek köré rendezett önéletrajz – sok helyen újdonságként hathat.

Ciprus
Készülj fel rá, hogy a személyes kapcsolatok a legfontosabbak, Cipruson a munkaerőpiacon ezekkel juthatsz előre a leggyorsabban.

Dánia
Az angol nyelvű jelentkezést ne a „Dear Mr/Ms X” szavakkal, hanem lehetőség szerint a „For the attention of Mr/Ms X” kifejezéssel kezdd!

Észtország
Leggyorsabban az országos és vidéki újságokban, illetve az észt internetes munkaközvetítőkön keresztül találhatsz állást.

Finnország
A finneknek nagyon fontos a kapcsolatteremtő képesség. A kommunikációs rátermettség, a csapatmunkában hasznos kompromisszumkészséget igen sokra értékelik.

Franciaország
A francia cégeknek küldött jelentkezéseket mindig kézzel kell írni - kivéve az IT-szektor egyes vállalatainál - mivel a munkaadók közel 80%-a grafológiai szempontokat is figyelembe vesz.

Görögország
A kapcsolatépítés mindenütt fontos, de kifejezetten hasznosnak bizonyulhat Görögországban. Nem is olyan nehéz, mint képzelnéd!

Hollandia
Gyakoriak és elfogadottak a spekulatív alapon elküldött jelentkezések, de mindenképp érdemes telefonon megerősíteni munkavállalási szándékunkat.

Izland
Az egyik leghasznosabb lépés az állásszerzéshez, ha kezdetben gyakornoki munkát vállalsz a szigetországban.

Írország
Az ír és brit munkaerőpiacot gyakran együtt említik, bár az írek nagyobb hangsúlyt fektetnek a motivációra, és kevésbé mélyülnek el a részletekben és a konkrét képességek vizsgálatában.

Lengyelország
A legtöbb angol nyelvű álláshirdetés a Gazeta Wyborcza című lapban található (hetente kb. 400 hirdetés).

Lettország
Ugrásszerűen nő az állásajánlatokat tartalmazó internetes oldalak száma, és a munkakeresésben ezek az oldalak lehetnek leginkább hasznodra.

Ezek a népszerűbb célállomások. És lehet apró dolgok ezek, de ezen múlhat sikerességünk.