2013. november 4., hétfő

Állásinterjú, avagy hízelgőknek áll a világ?!


A Washington Egyetem kutatói 116 végzős közgazdászhallgató állásvadászatát kísérték figyelemmel, s elemezték tudományos módszerekkel. Alapvetésük az volt, hogy a kompetenciasugalló stratégia ugyanolyan hatásos, mint a szimpátiakeltő.
A kutatás során azonban kiderült, hogy az állásinterjúk azoknál a hallgatóknál jártak szignifikánsan jobb eredménnyel, akik képesek voltak megkedveltetni magukat az interjút végző személyekkel. Őket többször hívták vissza a második vagy a harmadik fordulóba, s a kiszemelt állást is gyakrabban kapták meg. Még akkor is, ha szakmai rátermettségük esetleg elmaradt kompetenciasugalló társaikétól.
A legcélravezetőbb szimpátiakeltő technika a hízelgés – állapítja meg a vizsgálat. A diszkrét bókok, a másik hogylétét aggódva firtató kérdések mindenkire hatnak, de hasonló eredményt lehet elérni azzal is, ha feszült figyelemmel követjük („isszuk”) a másik szavait. Hatásos technika a közös vonások hangsúlyozása is. Hasonló érdeklődési kör, közös iskola vagy lakóhely: a közös elemek érzelmi kötődést képesek kialakítani.
A szimpátiakeltést sem szabad persze túlzásba vinni – figyelmeztetnek a kutatók. Ha „kilóg a lóláb”, azzal épp az ellenkező hatás érhető el. Arról nem is beszélve, hogy a hízelgés önmagában semmit sem ér, ha semmi szakmai kompetencia nincs mögötte.

Összegezve a leírtakat, ha már megtaláltuk a megfelelő állást itt (http://kulfoldi-allas.blogspot.hu ) és az önéletrajzunk beküldése után, visszahívnak minket egy állásinterjúra, akkor nem árt, ha nem csak szakmai oldalunkat villantjuk meg, hanem szociális kompetenciáinkat is igénybe vesszük. Legyünk barátságosak, érdeklődők és foglalkozzunk „leendő munkaadónkkal” is. Ez lesz a sikerünk titka. Ez a hozzáállás a külföldi munkaadókra és interjúztatókra halmozottan érvényes!
Ha még nem talált megfelelő állást, de szívesen kipróbálná magát külföldön, nézzen körül itt: http://kulfoldi-allas.blogspot.hu