2013. november 5., kedd

Hogyan gyakorolj az állásinterjúra?


Görcsbe rándult gyomor, izzadó tenyér, hányinger! Aki volt már ilyen szituációban, biztos tudja, miről van szó! De hogyan tudjuk ezeket a „mellékhatásokat” elkerülni! Egyszerű! A kulcsszó a gyakorlás és a felkészülés! 
Most leírok pár technikát, mely segíthet neked abban, hogy sikeres állásinterjút tudj a hátad mögött!
Először is készülj fel Önmagadból! Ez mit is takar?! Tudnod kell pontosan, hogy mikor milyen szaktudásra tettél szert, hol dolgoztál előzőleg, mikor, milyen tapasztalataid vannak. Ha ezek már mennek, nincs más dolgod, mint elgyakorolni néhány állásinterjút! Itt egy szituációs játékot kell játszanod. Felkészülés: internetről tudsz kérdéseket keresgélni, hogy mi az amit kérdezhetnek tőled, de ha már voltál ilyen interjún, akkor biztos lesz pár kérdés, amit már fejből tudsz. Írd össze, minél több, annál jobb! Vonulj félre egy csendes zugba, majd kérj meg valakit (minél távolabb áll tőled az a személy, annál jobb, mert életszerűbben tudjátok gyakorolni) és gyakoroljátok el többször a szituációt! Tegye fel a kérdéseket, te pedig válaszold meg azokat!
Köztudott, ha egy állásinterjúra úgy mész, hogy kissé izgulsz, akkor az növeli a teljesítő képességedet, de ha nagyon izgulsz, akkor már debilizáló szorongásod lesz (lámpaláz) és leblokkolsz. A gyakorlat és a többszöri ismétlés eredményeképpen ezt a lámpalázat tudod leküzdeni!
Továbbá nem szabad, nagy eseménynek gondolni ezt az állásinterjút, gondold azt, hogy ez egy esemény, melyen mindenki „átesik”, ha sikerül, akkor jó, de ha nem, akkor sem történt semmi, mész a következőre. Ezért itt is érvényes az az elv, hogy „ne mindent egy lapra tegyél fel!”. Legyen a tarsolyodban pár állásinterjú, ne csak egyre készülj. Ne gondold azt, hogy ezen múlik az életed. Légy laza, természetes és kreatív. Ha kell, tudj kissé viccelődni.
Ha ezeket az apró lépéseket szem előtt tartod, nagy esélyed van rá, hogy sikeres állásinterjút tudhatsz a hátad mögött! Sok sikert és jó gyakorlást kívánok Mindenkinek! 
Ha még nem tudod, hogy hol találj megfelelő állást, nézz körül itt: http://kulfoldi-allas.blogspot.hu