2013. november 12., kedd

Mi az a köszönőlevél? Avagy, hogyan zárjunk le egy állásinterjút sikeresen!


Az állásinterjú után, az esetek 99%-ban csak várakozunk, eltelik 1-2 hét, majd le is mondunk a megpályázott állásról. Sokan nem tudják, hogy van még egy adu ász a kezünkben, amit az álláskeresők csak 1%-a használ ki, pedig komoly potenciál rejlik benne. Ez pedig nem más, mint a köszönőlevél! Mi is ez a köszönőlevél? Ha a teljesség igénye nélkül szeretnék fogalmazni, akkor azt mondhatnám, hogy az állásinterjú summázása, összegzése, kiegészítve köszönetnyilvánító elemekkel. Na, most akkor a teljesség igényével, kifejteném, hogy miről is van szó pontosan. Mit is kell, hogy tartalmazzon ez a levél.

Köszönőlevél tartalma:
Az első bekezdés mindenképpen a köszöneté. Valahogy így: „Nagyon köszönöm az időt, amelyet velem töltött múlt pénteki találkozásunkkor. Úgy vélem, hogy beszélgetésünk informatív, és számomra feltétlenül hasznos volt.”
Mivel nem csak a vállalatok személyzeti munkatársai, hanem a nekik dolgozó fejvadászok is hajlamosak azonosulni a megbízójukkal, így érdemes (persze, ha a beszélgetésből ez derült ki) pár erre reflektáló fordulatot is beiktatni egy új bekezdésben. Például így: „Különösen értékesek voltak azok az információk, amelyek az Önök társaságáról juttattak több ismerethez, s lehetőséget kaptam, hogy belepillantsak a cég működésébe és izgalmas növekedési terveibe.” Ezzel a bekezdéssel nyomatékosítani lehet, hogy a jelölt megértette a vállalat céljait, amelyekért alkalmasint majd dolgoznia kell.
A következő bekezdésben a hallottakra, látottakra utalva feltétlenül hasznos féltucatnyi példával illusztrálva bemutatni, hogy a meghirdetett pozíció miért felel meg a jelölt képességeinek, tapasztalatinak.

A következő bekezdésben (hiszen a levél nem nyújtható túl hosszúra) ismét, de ezúttal már összegzően hangsúlyozni kell az adott állásra való alkalmasság okait, s ki kell fejezni, hogy érdeklődve várakozik a következő, nyilván további információkkal szolgáló beszélgetésre, vagy a céghez való csatlakozásra.
Tilos azonban túlhangsúlyozni az adott cég iránti túlzott érdeklődést. Ez ugyanis az alkupozíció rontását jelenti. Ha az alkalmazó úgy érzi, hogy „ezt a halat már megfogta”, akkor lehet, hogy alacsonyabb pozíciót vagy rosszabb jövedelmi csomagot kínál.
A levél végén érdemes még egy bekezdést annak szentelni, hogy mi volt az a fontos motívum, ami arra indította a jelöltet, hogy megpályázza az adott állást. Illetve itt lehet már pár személyesebb szót is ejteni, amelyek segítenek megerősíteni a beszélgetőpartner emlékezetében hagyott nyomokat.

A levelet a helyzettől függően akár több embernek is el kell küldeni, akik szerepet játszhatnak a pozíció feletti döntésben. Azaz a fejvadász, a személyzetis, az adott részleg vezetője, esetleg valamelyik magasabb rangú (ha van ilyen) vezető is a címzettek közé kerülhet. El kell kerülni azonban az egyen levelek küldését, azaz minden egyes levelet át kell fogalmazni, s megfelelő személyes elemekkel kell kiegészíteni. 

Már csak egy dolgot kell eldöntenünk, hogy e-mail üzenetként küldjük el a levelet, vagy normál postai levélként? Megpróbálok kicsit pro és contra fogalmazni. Az e-mail napjaink egyik elfogadott eszköze, gyors és egyszerű. Éppen ezért a cégek ezrével kapják ezeket a leveleket és lehet, átcsusszannak a mi e-mail-ünk fölött! Főleg, ha a tárgymezőt rosszul töltjük ki! Ezért, ami az előnye egyben a hátránya is. Ezzel szemben a postai levél, már kissé elavultnak tűnik, nem mindig időben érkezik meg, viszont biztos felfigyelnek rá. Akármelyik módszert is válasszuk, azt tartsuk szem előtt, hogy állásinterjút követően, mindössze 3 napunk van erre a lehetőségre, utána, már erejét veszti a levél!

Summa summarum, ez egy olyan lehetőség az álláskeresőnek, mellyel kevesen élnek, így ebben rejlik az ereje is! Egy elveszetnek vélt állás a köszönőlevélnek köszönhetően, álmaink állása lehet. 
És ha még nem döntötte el, hol szeretne dolgozni, akkor itt megtalálhatja álmai állását!
Külföldi állások: http://kulfoldi-allas.blogspot.hu 



(Köszönőlevél tartalma idézet: http://hvg.hu/karrier/00000000005BA20Fkoszon)